Dades personals

La meva foto
Pedagogo y editor de materiales didácticos.

22 de nov. 2012

L'educació a Catalunya: Estem a un pas del conflicte social?

No és fàcil fer prediccions, però de vegades les dades ens porten a extreure conclusions que ens poden fer veure cap a on va el futur i així poder dissenyar polítiques que intentin revertir la situació. M'explico.

A l'informe Educació avui. L'estat de l'educació a Catalunya (2011), elaborat per la Fundació Jaume Bofill (@FundacioBofill), hi podem constatar que:

-       Tenim un 26% d'abandonament educatiu prematur.

-       Un 21'9% de la població de 16 a 24 anys ni estudia ni treballa.

-       La taxa de graduació a l'ESO entre la població no espanyola es només del 58'7% .

-       La taxa d'atur entre la població de 16 a 24 anys era el 2n trimestre de 2012 del 51'6% .

Les dades són molt preocupants i, el que encara és més perillós, l'augment de les retallades en benestar social pot portar a un progressiu i imparable empitjorament. Pot conduir aquesta situació a l'esclat de conflictes socials? Hi podem establir un paral·lelisme amb la violència entre els joves dels barris marginals de París? No puc donar una resposta taxativa, però es poden analitzar alguns indicadors.

En Jaume Funes (@JaumeFunes) destaca quatre situacions de vida i educació que poden portar cap a la inadaptació, la marginació, el conflicte. I que tenen plena vigència en la situació actual:

1.    Créixer en condicions de dificultat, en època de crisis, formant part dels sectors socials més desfavorits.

2.    Estar afectat per les crisis i els canvis en els sistemes de socialització: família, escola, món laboral.

3.    Passar per un moment evolutiu especialment complex (adolescència).

4.    Patir alguna o algunes problemàtiques personals. El fracàs escolar pot esdevenir fracàs social, ús de drogues...

Just uns dies abans del 25 de novembre de 2012, quan es produiran unes eleccions fonamentals pel futur de Catalunya, voldria dir a qui resulti guanyador/a que no oblidi que una veritable lluita contra la corrupció i les polítiques d'abús d'influència i malversació de fons públics evitaria més retallades de partides pressupostàries que poden fer més gran l'escletxa entre grups socials. Quant més gran sigui aquesta escletxa, més possibilitats de conflicte social.

Demano que no es tanquin els ulls davant la realitat social que ens envolta, perquè això pot tenir conseqüències que poden afectar a les properes generacions. La situació de l'educació a Catalunya ha de canviar, les dades demostren que no està en un bon moment.

Futur honorable president/a de la Generalitat: invertir en una educació de qualitat per tothom és invertir en el futur del país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada